Bahan-bahan:
10 biji Cili hijau besar (belah tengah buang biji)
1 gelas Air biasa
½ biji Kelapa parut (ambil santan pekat)
½ biji Kelapa parut
1 biji Telur ayam
10 biji Bawang merah (di kisar )
2 batang Serai (dikisar)
5 ekor Ikan selayang atau kembong sederhana besar (direbus dan
dibuang tulang
- dihancurkan/ditumbuk )
2 sudu Kerisik kelapa
3 helai Daun Pandan
Garam, gula, aji no-moto } secukup rasa
Caranya:
- Campurkan kelapa parut, isi ikan yang sudah dihancurkan, bawang merah, kerisik kelapa, telur ayam, serai dan bahan2 perasa.
- Gaul sampai sebati
- Kemudian sumbat ke dalam cili hijau besar secukupnya
- Susun daun pandan dalam periuk dan letak cili yang sudah di sumbat ke atas daun pandan tadi
- Ambil santan pekat curah ke dalam periuk keatas cili2 sumbat itu.
- Jerang di atas api sederhana besar (jangan sampai hangus) sehingga cili lembut/masak
- Akhirnya boleh dihidang
Nasi Kerabu Hitam (hidangan utk 5 orang)
Bahan-bahan:
(a) Sambal kelapa
½ biji Kelapa parut (digoreng tanpa minyak sampai wangi/kekuningan)
- kalau nak boleh juga di letak bawang besar dan cili merah besar yang di mayang halus masa dok goreng kelapa parut tu.....
6 ekor Ikan selayang/kembong sederhana besar (direbus dan dibuang
tulang - dihancurkan/ditumbuk)
6 biji Bawang merah (dikisar)
3 biji Bawang putih (dikisar)
1 biji Bawang besar (dikisar)
2 batang Serai (dikisar)
Sedikit lada hitam (ditumbuk)
Garam, gula, aji no-moto } secukup rasa
Caranya:
- isi ikan yang telah dihancur di gaul dengan bawang2 dan serai yg dikisar serta bahan2 perasa
- kemudian di goreng tanpa minyak sehingga ringan/kering sedikit
- selepas itu gaulkan isi ikan tadi dengan kelapa parut dan lada hitam (kalau tak digaul pun takpe karang masa nak makan kena gaul gak dlm pinggan.....kua....kua..kua.......)
(b) Budu
1 botol
(atau secukupnya) Budu
2 batang Serai (diketuk)
2 helai Daun limau purut
1 biji Limau purut (dipotong dan perahkan airnya ke dlm periuk
dan kulitnya di masukkan jugek....)
Caranya:
- campurkan bahan2 tadi dalam periuk dan jerang atas dapur dengan api sederhana besar sambil di kacau
- setelah mendidih angkat dan sejukkan
c) Sambal cili
10 biji Cili padi (dikisar)
Cuka, gula dan garam secukupnya
Caranya:
- cili padi yg telah dikisar tadi ditoskan airnya
- kemudian campurkan dengan sedikit cuka dan bahan perasa secukupnya
(d) Ulam-ulam (dihiris halus) :
- Kacang panjang
- Kobis
- Taugeh
- Serai
- Bunga gantang
- Pucuk serai kayu ( kat kelantan banyak pucuk nie.....baunya wangi!! best wooo...........)
- Pucuk gajus
- Daun kesum
- dan apa2 ulam atau pucuk daun yg di anggap sesyuai.....kalau tak sesyuai tak yah lerrr.......
Akhir sekali:
Hidang bahan (a), (b), (c) dan (d) bersama-sama dengan nasi. Kalau nak best lagi tambah ler ngan telur masin, ikan rebus goreng ngan tepung, keropok ikan, daging bakar, ayam goreng dan lain-lain lagi. Nasi kerabu gak biasa nyer di makan ngan solok lada (sila lihat resepi)......emm....yamm...yamm...yamm.....
Note:
Nasi yg color biru tu sebab diletakkan pewarna. Makan ngan nasi putih pun sama gak....
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment